Iskolák

A Gcompris egy e-learning eszköz, mely segíti a tantermen kívüli oktatást. A GNU szabad licensz keretében elérhető ingyenes szoftver. Több plattformon elérhető (GNU/Linux, Windows, Android, macOS) és régebbi számítógépeken is működik.

A GCOmpros tönn mint 20 év van jelen az iskolákban világszerte, és több mint 150 tevékenységet kínál az alábbi pedagógiai területek szerint:

  • A számítógéphasználat megismerése
  • Olvasástanulás, betűtaulás, szavak és a lexikai kifejezések tanulása
  • Matematikai jártasság a számtan, mérés, kiegészítés területén
  • A világ felfedezése logika, zene és a művészetek segítségével
  • A humán és reál tudományok felfedezése a történelem, földrajz és kíséletek segítségével
  • Stratégiai gondolkodás kialakítása táblajátékokon keresztül

A GCompris nem igényel internetkapcsolatot, nem gyűjt adatokat a felhasználóktól, és megfelel az EU adatvédelmi irányelveinek.


Az 1.0-s verzió óta a GCompris lehetővé teszi a pedagógusok számára, hogy az egyes gyermekek képességeinek megfelelően válasszák ki a tevékenységek szintjét. Például egy olyan tevékenységnél, amellyel a gyerekek a számokat gyakorolhatják, kiválaszthatja, hogy milyen számokkal dolgozhatnak, a magasabb és nehezebb számokat egy későbbi szakaszra hagyva. Vagy egy olyan tevékenységben, amelyben a gyermeknek időrendbe kell rendeznie a képeket, a tevékenységet osztályozhatja olyan gyermekek számára, akik csak számokat tudnak olvasni, vagy nehezebbé teheti olyan gyermekek számára, akik számokat és szavakat is tudnak olvasni.

dataset selection

Ez az osztályozási rendszer lehetőséget ad arra, hogy a diákok gyakorolhassák a matematikát, a nyelveket, a természettudományos tárgyakat vagy a hmán tudományokat. A logikai játékok a problémamegoldó képességüket fejlesztik.


A megfelelő pedagógiai alapként, a GCompris szintjei a francia általános iskolai tantervet veszik alapul, amely meghatározza a francia tanárok számra mit kell oktatniuk a gyerekeknek.